Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ladda säkert för att undvika brand

Uppladdningsbara litiumjonbatterier finns i allt från elfordon, som elsparkcyklar och elcyklar, till mobiltelefoner och surfplattor. För att undvika bränder är det viktigt att ladda på rätt sätt.

Alla som bor i ett flerfamiljshus har ett gemensamt ansvar att förhindra bränder. På samma sätt som att du blåser ut ett ljus när du lämnar ett rum behöver du även vara uppmärksam på hur du laddar dina apparater och elfordon i hemmet.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har antalet bränder med tillbud där elcyklar varit inblandade ökat från 1 till 8 fall mellan 2018 och 2023, och från 0 till 15 för elsparkcyklar.

Om det börjar brinna

Litiumjonbatterier finns i allt högre utsträckning i våra hem. Du hittar dem bland annat i mobiltelefoner, surfplattor, datorer, sladdlösa verktyg, leksaker och elfordon.

Om det börjar ryka eller brinna under laddning ska du direkt dra ut sladden för att avbryta laddningen, om du kan göra det på ett säkert sätt utan att skada dig själv. Utvärdera situationen och se om du antingen kan ta ut föremålet eller släcka elden. Om den är för stor för att hantera själv, ring 112 och utrym.

Kontrollera alltid att produkter du köper är CE-märkta, ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Oftast är det produkter från lite mindre kända leverantörer som ligger i riskzonen vid laddning. Laddaren blir varm och tillsammans med tryckbehållare som till exempel en vanlig flaska med hårspray, eller lättantändligt material som kläder, kan det börja brinna och till och med ske en explosion.

Undvik att andas in den giftiga röken

När ett litiumjonbatteri börjar brinna går det ofta väldigt fort i förhållande till föremålets storlek. Det beror på att värmeutvecklingen sker mycket snabbt och kraftigt. Den rök som bildas är dessutom mer giftig än vid en vanlig brand.

Tips när du laddar

Några saker som är bra att tänka på när du laddar:

  • Ladda alltid under uppsikt. Aldrig över natten eller när du inte är hemma.
  • Låt laddaren och det du laddar ligga fritt på ett hårt underlag. Håll lättantändliga material och tryckbehållare borta. Ladda inte i soffan eller sängen.
  • Använd en CE-märkt originalladdare. Var uppmärksam på skador på batterier eller kablaget, ett skadat batteri har en större risk att börja brinna. Byt ut all trasig utrustning.
  • Undvik att ladda i hallen om du kan. Hallen är oftast din utrymningsväg och den vill du helst inte blockera med en brand.

Får jag ladda elsparkcykel/cykelbatteri i cykelrum?

Det är lämpligt att ladda elsparkcykel eller batteri till elcykel i ett cykelrum om det uppfyller följande kriterier:

  • Endast cyklar förvaras där, inga barnvagnar, förrådsprylar eller annat brännbart.
  • Cykelförrådet är avgränsat med dörr (egen brandcell).

Om en batteribrand skulle uppstå i ett sådant cykelrum skulle batteriet brinna upp men då det inte finns mer brännbart material skulle batteriet brinna upp men ingenting mer.

Det bästa är om uttaget i cykelförrådet också är försett med timer, så att laddningen stängs av efter tillexempel 4 timmar.

Det är inte lämpligt att ladda cykel i ett cykelrum om:

  • Det förvaras andra saker än cyklar där, tillexempel barnvagnar och förrådsprylar.
  • Cykelrummet inte är avgränsat mot andra utrymmen i källaren, tillexempel förrådsutrymmen.

Säkert om du följer rekommendationerna

Följer du rekommendationerna som finns för litiumjonbatterier behöver du inte känna oro för att ladda dina apparater i hemmet.

Alla Mimers lägenheter har brandvarnare. Kom ihåg att testa den då och då. Om den inte fungerar gör du en serviceanmälan så kommer vi och byter den. MSB rekommenderar dessutom att alla hushåll har en pulversläckare och en brandfilt hemma.

Område:

Alla områden;