Vi är så glada att du har valt att flytta in hos oss! Här på Kopparbergsvägen bor du i ett modernt och bekvämt hus, mitt i hjärtat av Västerås. Hulte stod klart vintern 2024 efter två års byggnation och är resultatet av ett samarbete mellan Origo Arkitekter, Asplunds Bygg och oss på Mimer.
Med miljön i fokus är Hulte certifierat enligt Miljöbyggnad Silver och har solceller som täcker hälften av husets energibehov. Du bor nära stadens puls, med shopping, restauranger och Mälaren runt hörnet, samtidigt som du kan njuta av lugnet på vår gröna gård.
I ett flerfamiljshus bor många familjer med olika vanor och tidsrytm. Därför är det viktigt att visa hänsyn och inte störa varandra – både i lägenheten, trapphuset, gemensamhetsytor och på gården.
Här hittar du praktisk information om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt för att säkerställa ett hållbart och trivsamt boende under många år framöver. Varmt välkommen hem, önskar vi på Mimer!
En guide till ditt nya hem
Här hittar du information och instruktioner till lägenheten och gemensamma utrymmen. Börja med att se filmen med din kvartersvärd Maria, som guidar dig genom huset.
Välkommen till entréplan
På entréplan finns en gemensam sällskapsyta för arbete, samvaro och avkoppling. Ytan är bokningsbar och du ansvarar för att städa efter dig/er. När du har din bokade tid drar du för blockväggen och när du/ni är klara drar du undan blockväggen igen.
Du har även tillgång till ett gemensamt rum i Hulte på entréplan där du kan skapa, laga och ändra saker, kläder med mera. Kom ihåg att städa efter dig och inte lämna kvar några av dina saker här. Barn får inte vistas i verkstan utan sällskap av vuxen.
På sällskapsytan finns också ett skåp för byten. Där kan du lägga saker, kläder och böcker som du vill byta med dina grannar. Om ingen tagit det du lagt i skåpet inom två veckor ansvarar du själv för att ta bort sakerna från skåpet igen. Endast hela och rena saker får placeras i bytesskåpet.
I huvudentrén hittar du leveransboxar för matkassar. Boxarna är låsta, så du behöver inte vara hemma för att ta emot leveranserna. Du låser upp boxen med din telefon.
I Boxxys app kan du se vilka butiker som är anslutna.
Entré, passage och parkering
Cykelrum finns på entréplan med ingång från gården. Du hittar även cykelställ runt fastigheten. I ett av cykelrummen finns cykelpump och verktyg för enklare lagningar. Du kommer in med din passerbricka.
Förråd för barnvagnar finns också på entréplan. Du kommer in med din passerbricka.
Stora glaspartier ger ett bra ljusinsläpp och en känsla av värme och trygghet. Vid entrédörren, som ligger i anslutning till gården, finns en porttelefon monterad för automatisk dörröppning.
I displayen för porttelefonen finns en lista över alla som bor i huset. Besökare ringer upp via porttelefonen.
Du öppnar porten via din mobiltelefon genom att hålla in siffran 5 tills dörren öppnar sig.
För allas trygghet och säkerhet ska inte porten öppnas för personer som du inte känner. Om det är någon obekant som ringer upp avslutar du bara samtalet.
I huvudentrén hittar du din postbox och en informationstavla. Ta för vana att titta där då och då för att ta del av aktuell information.
Om hissen av någon anledning inte skulle fungera ringer du hissjouren. Telefonnumret hittar du i hissen samt på entréplan vid hissdörren. Hissjouren svarar dygnet runt.
Rakt över gatan ligger kvarteret Högne. Här finns parkeringsplatser i kommunens kallgarage. Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar. Aktuell taxa finns på Parkera i Västerås – vasteras.se.
Du kan även välja att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget. Kontakta Parkman på 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu.
Upplev friheten av att ha bil och inte ha bil. Som hyresgäst i Hulte får du tillgång till OKQ8’s bilpool. Hyr enkelt en bil i en timme eller längre och få samma bekvämlighet som att äga en bil, fast till en lägre kostnad och med större frihet. Ingen startavgift – du betalar bara för tiden du kör. Dessutom får du nyttja alla OKQ8’s publika bilpooler över hela Sverige till samma låga pris.
Du hittar mer information och guide för att komma igång i dokumenthållaren i ditt städskåp.
Lägenhetsentré och hall
Lägenheten har en säkerhetsdörr som är utrustad för att stå emot oljud samt eld- och rökutveckling vid en eventuell brand. Lås dörren genom att först lyfta handtaget uppåt, sedan vrida om vredet. Du gör samma sak från utsidan av dörren innan du vrider om nyckeln. Du låser upp dörren som vanligt, utan att lyfta handtaget.
Ibland behöver du kunna uppge ditt lägenhetsnummer och skattenummer. Du hittar det ovanför din säkerhetsdörr ute i trapphuset.
Utanför varje lägenhetsdörr finns en tidningshållare.
I klädkammaren/förrådet sitter media- och teknikskåpet där säkringar och jordfelsbrytare finns. Alla uttag är jordade och skyddar via jordfelsbrytare. Det innebär att elinstallationen är elsäker mot personskador och bränder. Jordfels- brytaren känner av om strömmen går fel väg och bryter då strömmen på bråkdelen av en sekund. Testa jordfelsbrytarna minst en gång i halvåret.
Tänk på att elanslutna saker som till exempel digitala klockor kommer att nollställas när jordfelsbrytaren aktiveras.
Brandvarnaren har inbyggda batterier med en livslängd på tio år.
Batterierna går inte att byta, så när det är dags gör du en serviceanmälan via Mina sidor för att få en ny brandvarnare.
En röd lampa blinkar 1–2 gånger per minut för att visa att batteriet fungerar. Innan batterierna är helt slut ger den ifrån sig korta ljudstötar med cirka 30 sekunders mellanrum. Testa brandvarnaren regelbundet. Det gör du genom att trycka på testknappen. Larmsignalen är en skarp, snabbt pulserande signal.
I lägenheten sitter temperaturgivare. De läser av temperaturen i lägenheten för att följa upp att du har ett bra inomhusklimat. Samtidigt gör givaren att husets energisystem används på bästa sätt.
Tv, internet och telefoni
Genom Zitius öppna fibernät kan du få tillgång till olika tjänster som till exempel internet, tv och telefoni. På mimer.zmarket.se hittar du alla tjänster, leverantörer och deras erbjudanden.
När du beställer tjänster på zmarket.se och när du aktiverar tv-tjänsten som ingår i ditt boende anger du adress och lägenhetsnummer.
Innan du kan se på tv behöver du ansluta tv-boxen både i det rum du vill ha din tv och via en kabel i mediaskåpet.
I samma skåp som elcentralen sitter mediaskåpet som innehåller: Mediaomvandlare: En vit dosa som ansluter dig till bredbandsnätet och redan är inkopplad när du flyttar in. Kopplingspanel: Siffrorna på panelen motsvaras av de numrerade vägguttagen i de olika rummen.
Gör så här för att koppla in dina tjänster:
Koppla in tv
1. Koppla in tv-boxens nätverks- och strömkabel i respektive uttag där du vill ha din tv-apparat. Anslut sedan tv-boxens HDMI-kabel till din tv. Se första bilden.
2. Anslut en kabel till ett uttag i kopplingspanelen med samma nummer som du använde i nätverksuttaget. Koppla andra änden av kabeln till ett av uttagen i mediaomvandlaren. Se bilder.
Anslut router
På samma sätt som i instruktionen för inkoppling av tv-tjänst kan du koppla in din egen router. Du ansluter routern till en ledig port i mediaomvandlaren och kan sen koppla vidare från routern till respektive rum, alternativt surfa via wifi.
Vid frågor eller felanmälan av tjänsterna, vänder du dig till din tjänsteleverantör.
Nätverksuttag
Mediaomvandlare
Kopplingspanel
Kök och källsortering
I ditt kök finns vitvaror från Cylinda; induktionshäll, ugn, mikrovågsugn, kyl, frys och diskmaskin. Ta hand om vitvarorna så kommer de att kännas som nya i flera år. Kom ihåg att även dammsuga bakom kyl och frys minst en gång per år.
En induktionshäll är effektiv och energisnål. Tänk på att du behöver ha magnetiska kastruller och pannor för att det ska fungera, som titan och järn, men även vissa typer av rostfritt stål kan fungera. Ett enkelt sätt att kolla om kastrullen eller stekpannan är magnetisk är att hålla en magnet mot botten. Om magneten dras mot kastrullen så kan du använda den på din induktionshäll.
Håll häll och ugn rena och ta för vana att ta bort fläckar så fort som möjligt för att hålla dem rena och fräscha.
Häll aldrig ut fett i diskhon för då kan det bli stopp i avloppet. Häll i stället fettet i en PET-flaska, en pappersförpackning med skruvkork eller en plasburk med lock och lämna på Återbruket. Vid mindre mängder torkar du ur till exempel stekpannan med hushållspapper och slänger i matavfallet.
Vid matlagning används köksfläkten med forcerad ventilation för att öka ventilationen och bli av med os och fukt. Vid behov kan du öppna ett fönster på glänt för att få balans mellan från- och tilluft för att ventilera ut os och fukt mer effektivt. För att fläkten ska fungera så effektivt som möjligt behöver filtret under fläkten diskas i hett vatten eller i diskmaskin regelbundet.
Köksskåpet under diskbänken och diskmaskinen har ett läckageskydd. Det betyder att om det skulle börja läcka vatten samlas vattnet in och rinner inte ner under skåpen och riskerar fuktskada. Ring genast Mimers serviceanmälan om du upptäcker att det läcker vatten.
Under diskbänken finns sorteringskärl för ditt avfall.
På Hulte sorterar du dina sopor i markbehållare. Du öppnar markbehållaren med din lägenhetsnyckel. Tänk på att alltid låsa markbehållaren efter dig.
Att ta hand om avfallet på rätt sätt är ett viktigt arbete och vi är glada över att du som hyresgäst är med och hjälper till.
Din diskbänk är av rostfritt stål som du rengör genom att torka bort fläckar och smuts med en disktrasa. Du kan även tvätta av diskbänken med varmt vatten och diskmedel. Skölj därefter med vatten och torka av med en mjuk duk.
Tvätta och torka genast bort ämnen som salt, syror, tapetklister, puts och blekmedel eftersom dessa lämnar spår i ytan. Tänk även på att våta gjutjärnspannor och andra rostade material lämnar spår. Använd aldrig stålull eller skurpulver eftersom de repar ytan.
Badrum och toalett
Din tvättmaskin och torktumlare/kombimaskin kommer från Cylinda. Läs bruksanvisningen så du vet hur du ska nyttja maskinerna på ett smart sätt, både för plånbok och miljön.
Lägenheterna har dusch med vikbar duschvägg.
En elektrisk handdukstork finns i badrummet. Du väljer själv om du vill använda värmen för att torka handdukar. Påslagen drar den el motsvarande en 40-watts lampa.
För att slå på och tidsstyra använder du reglaget på handdukstorken. Avstängning sker genom att trycka på knappen på undersidan av röret.
I golvbrunnen samlas hår och tvål- rester. Du rensar golvbrunnen enkelt själv genom att peta upp locket med ett spetsigt föremål. Lyft upp den inre rostfria koppen och töm vattnet i toalettstolen. Hår lägger du i restavfallet, det får du inte spola ner i toaletten. Hår ställer till stora problem både i avloppsrören och i reningsverket.
Tänk på att sätta tillbaka den rostfria koppen ordentligt efter att du rensat så att det inte börjar lukta avlopp.
I badrummet finns en läckut, som är en indikator för vattenläckage i bostaden. Den ser ut som en liten plastdetalj som sitter på badrumsväggen.
På väggen utanför ditt badrum sitter en vit lucka för avstängning av vatten.
Du som bor i 4 rum och kök har även en extra toalett med ytterligare en lucka för avstängning. Den luckan sitter i din klädkammare.
Luckan får endast öppnas av servicepersonal. Vid en akut vattenläcka ringer du direkt till Kundcenter på 021-39 70 00.
Varmvattnet produceras med fjärr- värme och håller en temperatur på cirka 55 grader vid tappstället. Varm- vattnet mäts individuellt och fakture- ras via hyresavin. Varmvattenför- brukning är den del i hushållsenergin som du kan påverka mest. Om du tar snabba duschar och inte diskar under rinnande vatten kan du spara både på pengar och miljön.
Det är aldrig tillåtet att borra i badrummet. Det förstör tätskiktet som riskerar att leda till fuktskada.
Filtrerad tilluft tillförs via luftdon i sovrum och vardagsrum och genomströmmar lägenheten för att sugas ut som frånluft i badrum, kök och klädkammare.
Sovrum och vardagsrum
Alla fönster är utrustade med en spärr för ökad trygghet.
Energieffektiva fönster
Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isoleringsförmåga. Med denna typ av fönster kan det ibland bildas imma, så kallad kondens. Kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Kondensen kan bli kvar ett tag speciellt fuktiga höst- och vinterdagar, men försvinner när solljuset skingrar dimman och värmen stiger utomhus.
Din lägenhet har centralvärme och värmen regleras med termostatventilerna på elementen. När termostaten är fullt öppen ska det ge en inomhustemperatur på 20–21 grader.
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 20 grader i rummet värms elementet upp igen. Om du har fönstret öppet stängs termostaten av automatiskt.
Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kalla nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i idin lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.
Filtrerad tilluft tillförs via luftdon i sovrum och vardagsrum och genomströmmar i lägenheten. Luften sugs sedan ut via frånlufts- don/fläkt i kök, badrum samt i förråd/klädkammare i vissa lägenheter.
Viktigt att du med jämna mellanrum rengör både frånlufts- och tilluftsdonerna genom att försiktigt dammsuga med mjuk borste eller torka av med en fuktig trasa. Var noga att inställningen inte ändras.
Vädra snabbt – låt inte fönster stå på glänt eller öppna länge.
Rengör ventilationsdonen så att luften kan flöda effektivt.
För jämn och bättre spridning av värme – undvik att ställa möbler och tunga gardiner framför elementen.
Uttag för taklampor är enligt ny standard. Om du behöver byta stickpropp fråga efter DCL- lamppropp på ditt köpställe.
Innergården och balkongen
Till Hulte hör en fantastisk, grön utegård. Här kan du slå dig ner med en bok, prata med dina grannar och umgås med familjen. På utegården finns sitt- och grillplatser samt en gunga. Kom ihåg att städa efter dig om du till exempel haft en picknick i solen eller grillat.
Inglasningen på balkongerna är vikbar och kan skjutas i sidled för att få en större öppning. Läs mer om hur du nyttjar din balkong på bästa sätt.
Rullgardin/jalusi
För att skapa en skön miljö på balkongen med effektiv solavskärmning, kan du enkelt montera rullgardiner på insidan av glaspartiernas ramar. Tänk på att du inte får borra i balkongens golv eller tak och att det krävs en rullgardin som tål väder och vind.
Insynsskydd till balkong
Om du vill sätta upp ett insynsskydd på din balkong (inte inglasade), godkänner vi endast insynsskyddet DYNING från Ikea, endast svart. Det hittar du på DYNING Insynsskydd för balkong, svart, 250×80 cm – IKEA
Du har två förråd; ett i lägenhet och ett på balkongen.
Alla Mimers nybyggda hus är rökfria. Ett rökfritt hus innebär att lägenheterna, balkongerna och uteplatserna ska vara rökfria. Ansvaret ligger hos dig som bor i ett rökfritt hus att meddela dina gäster om vad som gäller när de kommer på besök.
Rökning är endast tillåten på gården vid den kombinerade askkoppen och papperskorgen med en cigarettsymbol.
Skötselråd
Det är aldrig tillåtet att borra i badrummet eftersom tätskiktet då blir förstört och risk för fuktskada uppstår.
Borra ej på följande ställen I din bostad ska du inte borra på följande ställen:
Badrumsväggar
Väggar som angränsar till badrum
Väggar som angränsar till annan lägenhet
Ytterväggar
Balkongens tak eller golv
Om du behöver borra för att fästa något i taket eller väggarna i andra rum är det viktigt att inte borra djupare än 40 mm. Kontakta oss och gör en serviceanmälan om du har frågor kring hur du kan borra eller skruva i din lägenhet.
Ett golv ska hålla i många år och är kostsamt om det behöver bytas ut. Om golvet sköts på rätt sätt håller det riktigt länge. Det viktigaste för alla golv är att stoppa smutsen redan vid entrén. Ha därför gärna en ordentlig avtorkningsmatta innanför ytterdörren. Att använda möbeltassar är bra för att undvika friktionsmärken och missfärgning från möbelben.
Ställ inte blomkrukor direkt på ett parkettgolv eftersom det lätt blir fula märken efter krukan.
Använd främst torra rengöringsmetoder och var sparsam med vatten vid rengöring. För mycket vatten på till exempel ett parkettgolv får träfibrerna att resa sig och golvet blir ojämnt.
Rengör ventilationsdon genom att försiktigt dammsuga med mjuk borste eller torka av med en fuktig trasa. Rena ventilationsdon gör att värme och ventilation i lägenheten fungerar på bästa sätt. Kom ihåg att du inte får plocka isär donet.
Då och då behöver golvbrunn och vattenlås för tvättmaskinsavlopp och handfat rengöras och rensas för att slippa dålig avrinning och lukt.
Gamla rester av fett i fläktfiltret gör så att fläkten inte fungerar effektivt, men är också en av de största brandriskerna i ditt hem. Se därför till att rengöra filtret regelbundet. Det gör du genom att diska det med hett vatten eller köra det i diskmaskinen.
Får du fläckar på hällen, ta bort dem och rengör hällen så snart som möjligt. Ju fortare desto enklare blir det. Tänk på att vassa föremål, rengöringsmedel med slipeffekt eller Scotch britesvampar lätt repar ytan på hällen. Det finns speciella rengöringsmedel för rengöring av den här typen av hällar.
Dammsug brandvarnaren regelbundet med en mjuk borste. Utvändigt torkas brandvarnaren emellanåt med en lätt fuktad dammtrasa.
Om det blivit märken och du skulle behöva bättra på den vita färg som är målad på väggar och tak är det bra om du meddelar Mimer om det först, och kontrollera samtidigt vilken kulör du ska använda. Under ”Inventarieförteckning” längre ner på sidan står det vilka färger som används.
På sidan ”Sköt om din lägenhet” finns det också informationsfilmer om de vanligaste sakerna som du själv kan göra för att vårda ditt hem.
Här finns bra information och viktiga kontaktuppgifter för dig som har eller söker en lägenhet. På Mina sidor gör du serviceanmälan och du kan även se din faktura och kontrollera att den är betald. Det är också här du uppdaterar dina uppgifter så att vi kan nå dig med viktig information.
Om något är fel och behöver lagas, eller om du har frågor kring ditt boende, kontaktar du Kundcenter och gör en serviceanmälan via Mina sidor eller på telefon 021-39 70 00.
På hemsidan
På Mina sidor kan du göra en serviceanmälan dygnet runt. Vi återkopplar till dig inom 24 timmar eller nästkommande arbetsdag. Logga in för att göra din serviceanmälan.
Om du har frågor som rör uthyrning eller kontrakt kontaktar du Mimers kundcenter på telefon 021-39 70 00 eller mejlar till kundcenter@mimer.nu. Du kan också besöka oss på Gasverksgatan 7. Våra öppettider finns under Kontakta oss.
Utanför Mimers öppettider kommer du fortfarande i kontakt med fastighetsjour, störningsjour och parkeringsövervakning. Du kontaktar oss även då på 021-39 70 00 och inväntar knappval för respektive tjänst:
Fastighetsjour
Om du upptäcker akuta fel när Mimer har stängt.
Parkeringsövervakning
Om du har frågor om parkeringsregler eller felparkeringar. För att hyra parkering går du in på Mina sidor på mimer.nu.
Störningsjour
Om det inträffar allvarliga störningar på natten mellan klockan 20 och 05.
Om du upptäcker eller misstänker skadedjur, som vägglöss, gör du direkt en serviceanmälan till oss på Mina sidor eller 021-39 70 00.
Kontakta alltid i första hand din leverantör av tv, bredband eller telefoni. De hjälper dig att felsöka eller kan informera om det är ett tillfälligt driftstopp.
Inventarieförteckning och bruksanvisningar
En sammanställning av vilka fabrikat och leverantörer som finns till lägenhetens vitvaror och inventarier för att du – vid behov – ska kunna beställa tilläggsprodukter och reservdelar. Om du klickar på modellnamnen kommer du till bruksanvisningen.
Kontakta Mimer om du behöver få mer information. OBS! Förteckningen är daterad september 2024 vilket innebär att vitvaror och inventarier kan ha blivit utbytta över tid.