Mellan 15 oktober och 15 april står våra entreprenörer redo att åka ut om det skulle börja snöa. Vi och våra entreprenörer har ett stort ansvar, men även du som hyresgäst ansvarar för att snöröja på vissa ställen.
Du skottar din parkeringsplats
Du ansvarar själv för att skotta runt din parkeringsplats. Det innebär även eventuella vallar som blir efter att våra entreprenörer plogat parkeringen. Har du ingen snöskyffel finns det att låna i miljöboden.
Snöröjning
Våra entreprenörer börjar ploga tidigast klockan 4 på morgonen och slutar senast klockan 23. Vid kraftig, långvarigt snöfall kan vi behöva köra även på natten för att få undan snön.
Om snöfallet håller på under sen kväll kan det hända att våra entreprenörer väntar till 04 innan de snöröjer. Då får vi bort all snö på en gång och kan börja sanda.
För att det ska bli rättvist fördelat börjar våra entreprenörer med olika bostadsområden varje gång de snöröjer, därför är det svårt att säga en exakt tid hos just dig. Entreprenörerna har 9 timmar på sig att snöröja ditt distrikt, som består av flera bostadsområden.
På vardagar publicerar vi information på mimer.nu där du ser när våra entreprenörer väntas vara klara med snöröjningen. De börjar och avslutar med olika bostadsområden varje gång de kallas ut. Först när de plogat klart tar vi emot serviceanmälningar som handlar om snöröjningen.
Våra entreprenörer snöröjer entréer, källartrappor, allmänna ytor, loftgångar, besöksparkeringar och handikapparkeringar på våra områden. De snöröjer också Mimers gårdar och trottoarerna i anslutning till våra hus.
Du ansvarar själv för att skotta dina egna ytor. Det kan vara din hyrda parkeringsplats, balkong, uteplats eller en egen ingång.
Västerås stad ansvarar för angränsande ytor, som exempelvis cykel- och bilvägar. Gå gärna in på deras hemsida för att läsa mer.
Du ansvarar själv för att skotta och sanda din parkeringsplats. Om snön smälter vid din parkeringsplats och bildar is kan det blir halt för dig och dina grannar, så se till att skotta ordentligt.
Om ett stort område på parkeringsytorna är tomma kan entreprenörerna ploga där, men om området är för litet kan inte maskinerna komma in utan att riskera skador på bilarna.
Snöplogningen bildar ofta snövallar. Du ansvarar för att skotta din parkeringsplats och de snövallar som kan bildas vid din parkeringsplats eller ditt garage.
Vid stora snömängder kan snöhögarna bli rejält stora och höga. Ibland behöver vi använda platser att lägga snön, till exempel gräsmattor, som vanligtvis inte används som snöupplag. Vår entreprenör flyttar högarna mellan snöfallen, men ibland kan det dröja om vi behöver kalla ut entreprenörerna tätt inpå varandra. Ibland behöver vi också köra bort snö med hjälp av lastbil till stadens snötipp.
För att underlätta för dig finns både snöskyffel och sand i våra områden. De står ofta i anslutning till din miljöbod.
Sandning
Våra entreprenörer börjar sanda så fort de plogat undan all snö.
I närhet till ditt hem finns sand att använda om det är halt vid din parkeringsplats eller vid ditt hus. Ofta står sandlådorna nära din miljöbod. Du kan även hämta sand på Västerås olika återbruk, det är gratis.
Sandupptagningen startar på våren och ska vara klar den 1 maj. Våra entreprenörer börjar med att grovsopa gårdarna, efter det finsopar de. Tänk på att du ansvarar för att sopa undan sand och grus på din parkeringsplats.