Stadsdelsaktiviteter
Vi vill att området du bor i ska vara mer än bara platsen för ditt hem. Vi vill att du ska trivas och känna dig trygg, att du ska kunna delta i aktiviteter, att barnen ska ta del av föreningslivet och att du ska känna gemenskap.
Som allmännyttigt bostadsbolag både kan och ska vi vara med och bidra till att göra Västerås till en riktigt bra stad att leva och bo i. Vårt arbete ska bidra till att främja gemenskap, delaktighet, trygghet och välbefinnande i livet, i och mellan husen. Vi arbetar också för att stärka möjligheter till inflytande och engagemang för er hyresgäster i utvecklingen av stadsdelen.
En bra bostad, ett trevlig bostadsområde och en väl fungerande stad med många möjligheter är en förutsättning för ett bra och tryggt liv. Allt som motverkar utanförskap och åtskillnad vill vi aktivt delta i, stödja och driva.
Vi bygger vårt sociala stadsdelsarbete kring fyra fokusområden: trygghet, dialog, arbete och gemenskap. Varje fokusområde har en rad aktiviteter som är tänkta att engagera dig och dina grannar. Du kan läsa mer om våra fokusområden och stadsdelsaktiviteterna kopplat till dem här nedanför.
Vill du vara med?
Vill du delta vid någon av våra aktiviteter, eller komma i kontakt med oss som arbetar med stadsdelsutveckling? Då mejlar du Mimers stadsdelsutvecklare Katarina på katarina.bilberg@mimer.nu.
Trygghet
Det är viktigt att du känner trygghet i hemmet och området du bor i. Mimer samverkar med flera andra aktörer för att genomföra olika aktiviteter kopplat till trygghet.
Grunden för Barnpilotverksamheten är FN:s konvention om barns rättigheter och handlar om att våga se och agera när barn far illa eller riskerar att göra det.
På Mimer är 18 medarbetare utbildade barnpiloter. De har ett extra ansvar för att lyfta barnrättsfrågor, samt vara ett stöd och bollplank till kollegor som misstänker att barn far illa i våra områden.
Barnpiloterna finns bland de yrkesgrupper som möter våra barn och familjer mest, som till exempel våra kvartersvärdar och stadsdelsutvecklare.
Barnpilotverksamhetens mål och syfte kan sammanfattas i fyra begrepp:
- ökat barnfokus
- ökat civilkurage
- ökad kunskap
- ökad samverkan
Fakta
När: Hela året
Samarbete: Västerås stad, Familjecentrum, förskolor, skolor
Mimers roll: Bidra till att vi följer barnkonventionen, att ha extra fokus på att hänsyn tas till barnen och att våga agera när barn far illa
Övrigt: Västerås stad erbjuder utbildning och fortbildning
2016 startade Mimer tillsammans med VafabMiljö och Mälarenergi boskolan ¨Bo i Västerås¨.
Syftet med boskolan är att personer som är nya i Sverige ska få lära sig mer om hur det är att bo i en hyresrätt. Just nu har Boskolan tagit en paus för att lämna tid för andra projekt.
Deltagarna kommer främst från SFI eller är hyresgäster hos Mimer som vi bjudit in. Ämnen som tas upp är bland annat:
- avfallshantering
- vattenanvändning
- städning
- grannskap
- hyresbetalaningar
- spara energi och pengar vid till exempel tvättning
Fakta
Antal: Över 1 000 deltagare sedan starten 2016
När: Hela året
Samarbete: Mälarenergi, VafabMiljö
Mimers roll: Samverkan, hålla i utbildningar, bistå med lokal
Status: Vilande för att ge utrymme åt andra aktuella projekt
Kvällsvandrarna är både frivilliga privatpersoner och föreningar som med sin närvaro bidrar till trygghet och ökad vuxennärvaro.
Inför aktiviteten ser Mimer och samarbetspartners till att kvällsvandrarna får stöd och kunskap från bland annat fältarbetande social-
sekreterare och Polisen.
De hyresgäster som kvällsvandrar regelbundet rapporterar sina intryck till Mimer och kommunen och bjuds på fika vid vandringen.
Fakta
Antal: Cirka 4–6 deltagare per tillfälle
När: Hela året, 2–3 kvällar per vecka
Samarbete: Västerås stad, fritidsgårdar, Svenska kyrkan, Familjecentrum
Mimers roll: Ta fram västar och eventuell lokal
Övrigt: Få föreningar som Mimer sponsrar att trygghetsvandra i sitt sponsringsavtal
Mamma United är en utbildning för mammor, med syfte att stärka egenmakt och hjälpa mammorna och deras barn till ett bättre liv.
Programmet är utvärderat och visat bidra till följande effekter:
- Jämlik och förbättrad hälsa för kvinnor och deras barn.
- Förbättrad kunskap om hur deltagare kan påverka sin och sina barns hälsa.
- Förbättrad fysisk och psykisk hälsa bland deltagare.
- Ökad kunskap om samhället och myndigheter.
- Förbättrade språkkunskaper bland deltagare
- Ökat socialt umgänge
- Tryggare bostadsområden och mindre skadegörelse.
- Kommuners arbete med folkhälsa stärks.
Vi ser att Mamma United bidrar till att bryta utanförskap och ger en jämlik hälsa och ökad trygghet, samt bättre förutsättningar för mammor och deras barn som bor i områden där resurser många gånger är begränsade. Genom att stärka mammors möjlighet till att påverka sin hälsa och egenmakt kommer även barnen att få ta del av interventionen.
Utbildningen kan ske i samverkan med till exempel andra bostadsbolag, kommunen och Hyresgästföreningen.
Läs mer på mammaunited.se
Fakta
Antal: Cirka 15 deltagare
När: Vår och höst
Samarbete: Mamma United, andra bostadsbolag
Mimers roll: Lokal, finansiering, föreläsningar, coachning, viss rekrytering av deltagare
Mamma United Trygg är ett initiativ som startade på Bäckby.
Två dagar i veckan delar tidigare deltagare i Mamma United ut mellanmål och samtalar med barnen i stadsdelen. Initiativet har utökats och finns nu både även på Vallby.
Fakta
Flera hundra barn i veckan får mellanmål och fler trygga vuxna finns ute i stadsdelen.
Mimers roll: Mimer är med som delfinansiär tillsammans med Västerås stad, Lokala hjälpen, ICA Bäckby, ICA Vallby och Victoriahem.
Människan bakom uniformen (MBU) är en utbildning där ungdomar mellan 15–20 år får möjlighet att lära känna personer som arbetar inom uniformsyrken som till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag.
MBU startade i Göteborg och finns nu i cirka 20 kommuner i Sverige. 2024 startade vi vår första utbildning i Västerås, som genomförs vår och höst.
Fakta
Antal: 10 platser per utbildning
Kurslängd: 14 veckor, 3 timmar kvällstid
Mimers roll: Leds av Västerås stad i samverkan med medverkande aktörer där Mimer är en part.
På Lika Villkor är en satsning för att stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga i Sverige.
Oavsett bakgrund eller uppväxtmiljö ska alla barn få samma möjligheter och förutsättningar att delta i samhället, utan att diskrimineras. Målet för På Lika Villkor är att minska diskriminering av barn i socialt och ekonomiskt utsatta områden, samt att stärka deras inflytande i frågor som berör dem.
I partnerskapet med IKEA, Västerås stad, Rädda barnen, Mimer och målgruppen själva arbetar vi för ett mer inkluderande samhälle inom ramen för På Lika Villkor. Arbetet sker i ett ekosystemtänk och vi använder oss av Collective Impact-modellen. Den fungerar som vägledande principer för att lösa komplexa samhällsutmaningar. Den gör det möjligt att nå de resultat vi eftersträvar på ett effektivt och framgångsrikt sätt.
Vi har i partnerskapet etablerat tjej- och killforum, mentorskapsprogrammet Ungas vägar, arbetat med ungdomar på fritidsgården och mammor från Mamma United. Vi stärker den sociala mobiliseringen och vi skapar en delaktighet och involvering hos målgruppen när de själva får identifiera vad som behöver göras.
Vi sätter gemensamma mål och med hjälp av effektmätningsverktyget Mina Svar säkerställer vi att vi gör rätt sak på rätt plats.
Målet är att öka integrationen och på så sätt skapa samhällsförändring, både för individen och på samhällsnivå. Riktig förändring som syns och känns i människorna vardag.
Fakta
Antal: Totalt cirka 1 200 individer
När: Hela året
Samarbete: Rädda barnen, IKEA, Västerås stad, boende
Mimers roll: Skiftande beroende på aktivitet
Övrigt: Projektet har delfinansierats under tre år av Vinnova
På trygghetskvällarna förmedlar Grannsamverkan och Brandskyddsföreningen viktig information till våra hyresgäster.
Trygghetskvällarna erbjuder en kväll med information om till exempel:
- Brandfaror i trapphus och bostad, samt hur man ska hantera olika scenarier vid en brand.
- Kommande trygghetsvandringar.
- Grannsamverkan – uppstart av ny omgång och intresseanmälan av ombud.
- Övrig information som anses relevant i respektive bostadsområde.
Fakta
Antal: Boende i området (lokal styr antal)
När: Hela året
Samarbete: Grannsamverkan, Brandskyddsföreningen
Mimers roll: Kontakt med hyresgäster, bistå med lokal
Trygghetsvandring är förutom själva vandringen, en chans för boende och andra verksamma i stadsdelen att träffas och föra samtal om hur området kan bli tryggare och mer trivsamt.
Syftet är ömsesidigt utbyte av tankar och synpunkter och en chans att sprida information samt diskutera konstruktiva idéer. Dialogen mellan deltagarna och Mimer är minst lika central som de fysiska förändringarna som kan bli av den själva trygghetsvandringen.
I en trygghetsvandring ser man på den fysiska miljön utifrån fyra olika perspektiv:
- Skötsel och underhåll – Skräp, skymmande buskar, sly, trasig belysning, bänkar och lekredskap; saker som snabbt går att åtgärda.
- Bebyggelsen och olika anläggningars utformning – Mörka parkeringshus, skymmande murar, entréers utformning, fönsters placering, belysning, gångtunnlar och busskurer.
- Stadsplanens utformning – Obefolkade mellanrum, otrygga passager, enformiga miljöer, områden som är svåra att hitta i.
- Det mänskliga livet – Sociala problem och störningar, goda mötesplatser.
För att metoden ska vara en positiv kraft, krävs det att vandringen är väl förberedd, genomförd och att den följs upp. Brottsförebyggande rådets nationella vägledning och manual för trygghetsvandringar ska användas.
Fakta
Antal: Cirka 20–30 deltagare
När: Höst och vinter
Samarbete: Trygghetssamordnare, Västerås stad, fritidsgård, andra fastighetsägare, Familjecentrum, Hyresgästföreningen, näringsidkare i området, hyresgäster
Mimers roll: Bjuda in hyresgäster, planering med andra aktörer, leda vandringarna
Övrigt: Säkerställ att tolkhjälp finns tillgänglig
Våga bry dig är ett samarbete mellan Mimer, polisen och Västerås stad. Initiativet syftar till att våga bry sig om sin granne och medmänniska.
Våga bry dig består av tre delar:
- Våga bry sig vid misstanke om våld nära relation.
- Våga bry sig vid oro över att ett barn far illa.
- Våga bry sig om en granne som man misstänker lever i ofrivillig ensamhet.
Våga bry dig kommuniceras på flera olika sätt hos Mimer, genom till exempel:
- att informera i trapphus, tvättstugor, på webben och i sociala medier.
- att delta vid egna och andras aktiviteter i staden, som Rollatorrace, Tjejkvällen och Cityfestivalen.
Fakta
När: Hela året
Samarbete: Mimer, Västerås stad och polisen
Mimers roll: Sprida information och öka kunskap. Interna utbildningar till medarbetare som träffar hyresgäster.
Gemenskap
Att mötas för en gemensam aktivitet, vare sig det är för att skapa något, att röra på sig eller helt enkelt bara för att ha trevligt, är något vi alla behöver. Vi ger möjlighet för barn att komma in i föreningslivet, familjer att röra på sig och lära sig om kost tillsammans, ungdomar att utforska sina musikdrömmar och mycket mer.
Under pandemin såg vi de äldre bli allt mer isolerade och tog beslutet att åka ut i våra stadsdelar för att erbjuda balkonggympa.
Att ha hälsa och må bra är viktigt för att leva ett hållbart liv där du kan vara en del av samhället och bidra.
Balkonggympan riktade sig främst till våra 55+ boenden, där vi åkte ut och erbjöd gympa på balkongen eller gården.
Tillfällena blev mycket uppskattade och effekterna vi kunde se var:
- rörelseglädje
- glädjen att mötas – om än på håll
- ett positivt avbrott i en stillasittande vardag
- ökad energi
Fakta
Antal: Cirka 100 deltagare totalt i våra bostadsområden
När: Under pandemin
Mimers roll: Hålla i gympapassen
Övrigt: Aktiviteten genomfördes vid 20 tillfällen
Tillsammans med fritidsgården och Västerås stadsbibliotek främjar vi läsandet i våra bostadsområden.
Biblioteket ser till att en bokbuss finns på plats en gång varannan vecka vid en av Mimers gemensamhetslokaler. Fritidsgården tar med sig barnen till bokbussen och de, tillsammans med Mimer, bjuder alla barn på korv när de lånar en bok.
Vi erbjuder samtidigt högläsning i Mimers gemensamhetslokal, där en av pedagogerna läser för barnen under två timmar.
Fakta
När: Periodvis, hela året
Samarbete: Västerås stadsbibliotek, Västerås stad, fritidsgårdar
Mimers roll: Samverkan, bistå med lokal
Connexion rap west är en lärarledd musik- och rapskola på tio veckor, som riktar sig till ungdomar i området.
Skolan ger ungdomarna möjlighet att utveckla sig inom musik med stöd och hjälp av lärare. De får även en inblick i hur branschen fungerar och ges möjlighet till studiotid.
Läraren har mångårig erfarenhet både som artist och inom olika skivbolag, vilket skapar förutsättningar för eleverna att få in en fot i branschen.
Musik- och rapskolan avslutas med en stor final på Mimerscenen under Västerås Cityfestival, inför drygt 3 000 åskådare i publiken.
Fakta
Antal: Cirka 20 deltagare sedan starten
När: Vår och höst
Samarbete: Sensus
Mimers roll: Lokal, föreläsningar, delfinansiering
Kalaset är en halvdag där barn i åldrarna 3–8 år bjuds in för att lära sig mer om demokrati på ett lekfullt sätt.
Exempel på aktiviteter under dagen:
- Rösta i valbås, inklusive valvaka – Barnen röstar om till exempel konstverk som ska pryda ett bollplank i stadsdelen. Därefter presenteras resultatet på en valvaka.
- Rörelsebana – En bana där alla kan uppleva rörelseglädje och delta utifrån sina egna förutsättningar. Bidrar till självförtroende och motivation att vilja, våga och fortsätta vara aktiv hela livet.
- Tipspromenad – Kunskap om idrottsrörelsen, allas rätt att vara med, demokrati och delaktighet.
- Rita affischer – Tema ¨Hur är en bra kompis¨ och ¨Välkommen till din förening¨.
- Kunskapsspridning – Information om idrottsrörelsen på tio olika språk för att sänka tröskeln till idrotten och föreningslivet.
- Hinderbaran med käpphästar.
- Högläsning av författare.
- Gycklargruppen Trix.
Fakta
Antal: En hel stadsdel/Ett helt område
När: Hela året
Samarbete: RF-SISU, Hyresgästföreningen, författare, Familje- centrum, Fritidsakademin, ICA Skultuna, Skultuna hembygdsförening
Mimers roll: Projektledning, utförare
Övrigt: Under dagen delades små presenter ut i form av vattenflaskor, fidget spinners, fika och barnbok om demokrati
Barn i årskurs två erbjuds, tillsammans med sina familjer, att delta vid kostnadsfria aktiviteter som En frisk generation anordnar.
Aktiviteterna sker två gånger per vecka, vid minst 70 tillfällen under ett skolår. Exempel på aktiviteter kan vara:
- idrottsaktiviteter
- friluftsaktiviteter
- kunskap om bra och hälsosam mat
- föräldrastöd
- träffa nya vänner/familjer.
En frisk generations familjeprogram för en mer jämlik hälsa ska bidra till att deltagarna:
- upplever en meningsfull fritid
- får förbättrad fysisk hälsa
- förebygger psykisk ohälsa
- stärker familjerelationer
- får ett utökat nätverk
- får ökad social delaktighet
- får ett tryggare bostadsområde.
Deltagande familjer har fått en förståelse för vad kost och motion gör för hälsan och studieresultaten. Elever från de två skolor som hittills varit med, har förbättrat sina resultat i skolan, samtidigt som deltagande föräldrar blivit mer engagerade i barnens skolgång.
Nya kontakter skapas och man har börjat umgås, vilket skapar en trygghet då man lär känna sina grannar och varandras barn. Ett återtagande av det sociala rummet sker som en följd av att aktiviteter utövas på olika platser i stadsdelen.
Läs mer på enfriskgeneration.se
Fakta
Antal: År 2023 deltog 43 barn och 39 vuxna . De kom från två olika skolor och deltog vid 111 aktiviteter
När: Vår och höst
Samarbete: En frisk generation, ICA Maxi Erikslund
Mimers roll: Delfinansiering, engagemang vid utvalda event och aktiviteter
Övrigt: En frisk generation sköter merparten av kommunikationen via skolorna
Familjekompis skapar förutsättningar för nya och etablerade svenska familjer att lära känna varandra.
Syftet med projektet är att bidra till meningsfulla relationer samt öka förståelsen för varandra.
Så går det till:
- Intresserade familjer anmäler sig och matchas sedan ihop baserat på intressen och barnens åldrar.
- Familjerna bjuds in till en gemensam uppstartsmiddag tillsammans med en projektledare för att lära känna varandra.
- Familjerna träffas därefter ytterligare två gånger på egen hand, då de själva väljer aktivitet, som exempelvis lekträffar eller middagsbjudningar hos varandra.
Fakta
Antal: Fyra familjer hittills
När: Vår och höst
Samarbete: Familjekompis (Studieförbundet Bilda)
Mimers roll: Kommunikation till hyresgäster samt eventuell lokal
Status: Vilandes för att ge utrymme åt andra projekt
Projektet syftar till att skapa bättre förutsättningar för flickor att ingå i fotbolls- och föreningsgemenskap. Initiativet vill även främja integrationen och förståelsen för olika kulturer.
Projektet Flickinitiativet pågick under två år med start maj 2019. Aktiviteterna bedrevs framförallt av kvinnliga ledare. Barnen och ungdomarna är med och formar verksamheten för att skapa trygga platser. Utbildningen skedde av både nya ledare och blivande idrottsföräldrar, och målgrupperna nåddes genom föreningarna Barkarö SK och Bäckby United, samt skolor och fritidsgårdar.
Projektet ledde till:
- att fler flickor på Bäckby fått möjlighet att träna och spela fotboll.
- att flickor både från Barkarö och Bäckby utbildats till ledare och drivit aktiviteter på Bäckby.
- fortsatta nybörjarträningar under ledning av unga ledare inom Bäckby United.
- fortsatta lovskolor enligt Flickinitiativet varje sommar både inom Bäckby United och Barkarö SK.
Verksamheten lever vidare både inom Barkarö SK och Bäckby United som en dokumenterad utbildningsmodell.
Fakta
Antal: Cirka 40 flickor
När: Maj 2019–april 2022
Samarbete: Bäckby United, Barkarö SK
Mimers roll: Bistå med lokal, hållit i workshops och utbildningar, hjälpt till med redovisning till Arvsfonden
På Mimer tar vi musik, kultur och hälsa ut till gårdarna i våra områden med vårt beprövade och uppskattade pop up-koncept.
Mimers gårdsmusikorkester, som består av etablerade Västeråsmusiker blandat med unga talanger, har sedan starten spelat på 86 innergårdar och andra samlingsplatser runt om i staden där vi träffar våra hyresgäster.
Pop up-aktiviteterna kan även vara av annan karaktär som till exempel dans eller trolleri. De sker helt utan någon förvarning som ett roligt och upplyftande överraskningsmoment i våra stadsdelar.
Fakta
När: Vår, sommar och höst
Samarbete: I vissa fall Hyresgästföreningen
Mimers roll: Arrangör
Varje år genomför vi korvgrillningar med våra hyresgäster. Syftet är möjliggöra dialog och bidra till gemenskap i bostadsområdena.
I samband med korvgrillningarna arbetar vi för att få till en dialog kring ett specifikt ämne på respektive område.
Det kan till exempel handla om:
- vilka platser i området man upplever som trygga eller otrygga och varför
- att få komma med förbättringsförslag kring aktiviteter och utemiljön
- frågeställningar som är direkt kopplade till en viss målgrupp
- vad man upplever saknas i området och ser behov av
Fakta
Antal: Boende i området
När: Vår, sommar, tidig höst
Mimers roll: Sammankallande, bjuder på korv med bröd, kaffe/ te och saft
Mimer samverkar med Stadsmissionen genom samtalsgrupper för att tillsammans bidra till hopp, sammanhang och mening för våra äldre i området.
Samtalsgrupperna är kostnadsfria tillfällen för nya och gamla bekanta att träffas, prata och fika. Här delar deltagarna erfarenheter med varandra och samtalar kring frågor om vad det innebär att åldras, att må bra, samt få inspiration och kunskap om hur man kan påverka sin livssituation.
Samtalen leds av utbildade gruppledare från Västerås Stadsmission. Träffarna sker en gång per vecka, under en period av tio veckor.
Fakta
Antal: Cirka 6–8 deltagare per grupp
När: Höst
Samarbete: Västerås Stadsmission, Talk 2 Me
Mimers roll: Kontakt med våra äldre hyresgäster samt lokal och fika
Status: Vilande för att ge utrymme åt andra aktuella projekt
På våra mötesplatser kan både vi och samarbetspartners anordna aktiviteter med syfte att främja stadsdelarna.
Ventilen
Ventilen är en öppen mötesplats för Mimers hyresgäster i Skultuna. Även samarbetspartners och föreningar runtom i Skultuna har möjlighet att ta del av lokalen för till exempel föreläsningar eller workshops, där målet är att göra Skultuna till en mer attraktiv stadsdel genom delaktighet och inflytande.
Kollage
Kollage är en mötesplats för alla som vill bidra till en positiv utveckling för människor på Bäckby, västra stadsdelarna och hela Västerås.
Lokalen samlar eldsjälar inom kultur, jobb, utbildning och idrott och här finns verksamheter från Rädda barnen, Mamma United/Pappa United, Kvinna för Bäckby med flera.
På Kollage hålls många möten, workshops och stadsdelsaktiviteter.
Tillsammans med Stadsmissionen genomför Mimer promenader för hyresgäster i området som är 65+.
Under promenaderna samtalar deltagarna kring olika frågeställningar och avslutar med fika.
Fakta
Antal: Cirka 5–10 deltagare per grupp
När: Höst, vår och sommar
Samarbete: Västerås Stadsmission
Mimers roll: Kontakt med hyresgäster i området som är 65+
Status: Vilande för att ge utrymme åt andra aktuella projekt
Vi vill bidra med mer jämlika förutsättningar i våra stadsdelar och möta upp de behov som finns.
Det kan ibland innebära att vi genom samverkan startar till exempel en simskola, cykelskola eller syskola. Att kunna cykla som vuxen kan vara en viktig kompetens i arbetssökande.
Vi riktar oss till olika målgrupper från gång till gång utifrån behov.
Fakta
När: Hela året
Samarbete: ABF, volontärer, Västerås stad
Mimers roll: Samverkan, bistå med lokal, finansiering
Skyhöga favoriter är ett välgörenhetsinitiativ för barn och ungdomar i Västmanland som vill idrotta, men som utan ekonomiskt stöd inte har möjligheten.
Föräldrar till barn i åldrarna 7–15 år kan genom Skyhöga favoriter ansöka om ett idrottsstöd på 750 kronor, som kan användas till medlems- och cupavgift eller idrottsutrustning.
Läs mer och ansök på skyhogafavoriter.se
Fakta
När: Hela året
Samarbete: Skyhöga favoriter
Mimers roll: Finansiering, inbjudan
Tjej- och killforum är en mötesplats för ungdomar som drivs av Rädda barnen, i partnerskapet På Lika Villkor.
Syftet med aktiviteten är att skapa ett forum för förändring, en plats där unga får växa som individer på sina egna villkor. Verksamheten är lokal och syftar till att utveckla ungas kraft och förmåga, öka egenmakt och ge självförtroende för att kunna vara med och göra skillnad. I stadsdelen Bäckby har deltagarna varit med och bidragit både till sin egen och andras utveckling och möjlighet till ökad hälsa och välmående.
Arbetssättet i forumen bygger på medskapande, där deltagarna är de främsta aktörerna. Ungdomarna bestämmer själva forumets tema, vilka aktiviteter som ska genomföras och om andra aktörer ska bjudas in. Träffarna sker en gång i veckan.
Ledaren har en mycket viktig roll som möjliggörare. Denne möter ungdomarna där de är, bygger relationer och skapar goda rutiner. För att säkerställa en långsiktighet och hållbarhet i verksamheten är det också viktigt att ledaren dokumenterar och följer upp arbetet.
På Bäckby har Rädda barnens effektmätningsverktyg ¨Mina svar¨ använts för att analysera och förstå hur barn och ungdomar upplever sin livssituation.
I december 2022 mottog Rädda barnen och Tjejforum Västmanlands jämställdhetspris för sitt enastående arbete med att engagera och lyfta tjejers röster och stärka deras egenmakt. Man menar vidare att arbetet bidrar till det jämställdhetspolitiska målet om jämställd makt och inflytande.
Fakta
Antal: Cirka 10–20 ungdomar per gång. Sammanlagt cirka 60 ungdomar hittills
När: Hela året
Samarbete: Partnerskapet På lika villkor, där Rädda barnen, IKEA, Västerås stad och Mimer samverkar
Mimers roll: Bistå med lokal, stötta verksamheten utifrån behov
Vardagsträffen tar med äldre hemmaboende på olika aktiviteter med buss. Aktiviteten sker i samråd med Mimer gällande resmål.
Syftet med aktiviteterna är att skapa nya bekantskaper, motverka ensamhet och ge möjlighet till utflykter för de som inte kan ta sig i väg på egen hand.
Fakta
Antal: Cirka 12 deltagare per resa
När: Sommar och höst
Samarbete: Vardagsträffen, Västerås stad, Svenska kyrkan
Mimers roll: Inbjudan till våra hyresgäster i målgruppen
Dialog
Dina åsikter och ditt engagemang är viktigt för oss. Vi vill lyssna på dig och samarbeta för att utveckla våra bostadsområden och stadsdelar. För oss handlar fokusområde ¨dialog¨ om att göra med i stället för att göra för.
Boendebudget är ett sätt att ge hyresgästerna möjlighet att påverka vad en del av områdets underhållsbudget ska användas till.
Budgeten och temat kan variera från gång till gång, men det senare ska anspela på social hållbarhet i någon form. Ett tema som varit är ”tillsammans” och vi har både genomfört boendedialoger med vuxna och med barn.
Så går det till:
- Hyresgästerna får komma med förslag på vad den förbestämda budgeten ska användas till.
- Samtliga genomförbara förslag presenteras på Mimers hemsida. Därefter sker röstning, som kan gå till på olika sätt beroende på målgrupp.
- Det vinnande förslaget genomförs av Mimer tillsammans med vinnande hyresgäst om möjligt.
Fakta
Antal: Alla som bor i stadsdelen kan lämna in förslag och alla genomförbara förslag presenteras för röstning
När: Hela året
Inför vissa underhållsarbeten i fastigheten och på gården, ger vi våra hyresgäster möjligheten att vara med och påverka.
Att få vara med och påverka i huset där man bor och i området där man vistas, är viktigt för att känna delaktighet och stolthet.
Hyresgästerna kan exempelvis vara med och påverka kring:
- färgval i trapphus och hissar
- utformning av lekplatser
- arrangemang i utemiljön (buskar, planteringar med mera)
Arbetet går till genom att en röstning sker digitalt mellan olika alternativ och det val som får flest röster är det som sedan genomförs.
Fakta
När: Hela året
Mimers roll: Sammankallande. Håller i träffarna och det övergri- pande arbetet
Scenarioplanering bygger på att vi, baserat på erfarenhet, kunskap och föreställningsförmåga, utforskar möjliga framtidsbilder kring en stadsdel.
Tillsammans med hyresgäster, boende och andra samverkans-
aktörer skapar vi möjliga scenarier utifrån olika omvärldsfaktorer och utforskar insikter och frågeställningar som varje scenario kan innebära.
Syftet med scenarioplaneringen är att skapa långsiktiga strategier och engagemang för att tillsammans bidra till en attraktiv stadsdel och en hållbar framtid.
Fakta
Antal: Cirka 12–15 personer
När: Hela året
Samarbete: Kommunen, hyresgäster, näringsidkare i området, föreningslivet
Mimers roll: Sammankallande, projektledning, workshops, handlingsplaner
Arbete
Att komma in på arbetsmarknaden är viktigt för alla. På Jobbpunkt Mimer kan vi hjälpa dig. Vi har arbetscoaching, program för ungdomar på väg in i arbetslivet, läxhjälp, CV-hjälp, sommarjobb med mera.
Är du intresserad? Läs mer på Jobbpunkt Mimers sida.
Jobbpunkt Mimer
Som en del av Mimers arbete med att minska segregation och öka trygghet och trivsel, startades projektet Kvinna Bäckby.
Sedan starten 2018 har 14 kvinnor sammanlagt deltagit i programmet som går ut på att boende kvinnor i området ska hålla Mimers fastigheter rena, snygga och trivsamma, samt arbeta för en gemytlig stämning i husen och på gårdarna.
Tack vare sin förankring i området blir kvinnorna även Mimers ambassadörer. Merparten av kvinnorna har efter projektet gått vidare till anställningar och idag arbetar fyra kvinnor i Kvinna Bäckby.
Kvinnorna engagerar sig också i andra aktiviteter i området, som till exempel En frisk generation, Mamma United och olika temafester.
Att gå från bidrag till arbete innebär en betydande vinst för samhället och staden. Deltagarna i Kvinna Bäckby som inte tidigare varit med och producerat, börjar i och med sitt arbete att bidra.
Fakta
Antal: 14 stycken sedan starten 2019
När: Hela året
Mimers roll: Arbetsgivare, coaching, utbildning
Ungas vägar är ett utbildnings- och mentorskapsprogram inom ramen för projektet På lika villkor som drivs av Mimer, Västerås stad, IKEA och Rädda barnen.
Unga vuxna, 18–26 år, på Bäckby bjuds in till att delta i ett koncept som har till syfte att hjälpa unga människor i socioekonomiskt utsatta områden att markant förbättra sina möjligheter i framtiden.
Programmet ska hjälpa och stötta deltagaren i att:
- stärka sin självkänsla
- utöka sitt nätverk
- öka sin arbetslivserfarenhet
- förbättra förståelsen för vad arbetsmarknaden efterfrågar
Vi gör det genom att vi på Mimer tillsammans med IKEA erbjuder deltagarna i programmet en inblick i hur Mimer och IKEA fungerar, samt vilka värderingar som formar framtidens arbetssätt. Programmet är skräddarsytt utifrån deltagarnas personliga behov och ingen ersättning har utgått till den som är med.
Under tolv veckor får deltagarna vägledning och utbildning i hur de kan gå till väga för att sätta och nå sina mål. De får utbildning av både Mimer och IKEA i vad en modern arbetsgivare efterfrågar. Var och en av deltagarna har fått en mentor som arbetar på Mimer respektive IKEA och har genomför studiebesök på företagen. Vi arbetar för att kunna bygga upp långsiktiga relationer.
Fakta
Antal: Cirka 12–15 deltagare per grupp
När: Genomfördes 2022
Samarbete: IKEA, Rädda barnen, Västerås stad
Mimers roll: Projektledning, mentorskap, utbildning, coaching
Mimer tillsammans med samverkansaktörer arrangerar varje år handfast hjälp för unga med att hitta och söka sommarjobb.
Initiativet är ett samarbete mellan Mimer, IKEA, Rädda barnen, Västerås stad och Västerås folkhögskola och pågår under 3–4 veckor i januari. Vi riktar oss främst till unga vuxna i åldrarna 16–26 år och kan erbjuda:
- hjälp med att skriva jobbansökningar
- att öva på/inför jobbintervjuer
- föreläsningar
- workshops
- möjlighet att träffa företag
- goda råd och tips på vägen
Fakta
Antal: Cirka 100–150 deltagare
När: Genomförs i perioder
Samarbete: IKEA, Rädda barnen, Västerås stad, Västerås folkhögskola
Mimers roll: Samverkan, coaching
Att nå kunskapsmålen i årskurs 9 är en viktig pusselbit för att kunna studera vidare. Att möjliggöra läxhjälp bidrar till jämlika förutsättningar.
I stadsdelen Pettersberg erbjuder vi läxhjälp tillsammans med stiftelsen Läxhjälpen.
Det har bidragit till att betydligt fler elever når gymnasiebehörighet. De har också höjt sitt meritvärde från snittet gentemot icke-deltagare.
Effekter vi kan se genom åren är:
- ökad integration
- minskad risk för utanförskap
- höjd status i området
- ökad trygghet i närområdet
- ekonomisk samhällsvinst
Fakta
Antal: Cirka 160 elever sedan starten 2016
När: Följer läsåret
Samarbete: Stiftelsen Läxhjälpen
Mimers roll: Samverkan, finansiering
För att bredda möjligheten till läxhjälp har Mimer valt att genom samverkan, organisera fler tillfällen i ytterligare stadsdelar.
Mimer samarbetar även med andra aktörer som till exempel ABF för att erbjuda läxhjälp i vissa stadsdelar. Vi ser att det är en möjlighet till att stärka barn och ungas möjligheter till ökad motivation och framtidstro.
Fakta
Antal: Cirka 40 elever per utvald stadsdel
När: Följer läsåret
Samarbete: ABF, Trygghetssamordnare från Västerås stad, Svenska kyrkan, Familjecentrum
Mimers roll: Samverkan, bistå med lokal
Övrigt: Kan med fördel ske i samverkan med universitet och gymnasieskolor. Ett stort intresse finns även bland föräldrar och andra vuxna att hjälpa till
Senast uppdaterad: 13 november 2024 kl. 18:24