Skultuna
En och en halv mil norr om Västerås ligger Skultuna med sin blandade bebyggelse med allt från 1700-tals kulturhus till moderna radhus och lägenheter. Genom stadsdelen ringlar sig Svartån och i ådalen stoltserar Mässingsbruket med sin anrika historia.
I Skultuna erbjuder vi många olika typer av bostäder. I Kärrbo finns vackra rödmålade småhus med låg takhöjd och egna små trädgårdar. Det är rena sommarstugeidyllen, men med gott om utrymme och hög standard. Intill Kärrbo-husen ligger våra nyare radhus och på andra sidan Västeråsvägen finns två- och trevåningshus, nybyggda radhus samt ett servicehus och ett nybyggt trygghetsboende.
Antal lägenheter: 738
Boendeform: Flerfamiljshus, radhus, parhus, villor, LSS-boende, 55-plusboende, trygghetsboende, servicehus, äldreboende.
Byggår: 1780–2017
Nyproduktioner: Vallonvägen 17D (2017) och trygghetsboendet Mässingen (2023)
Närhet till: ICA, Apotek, Vårdcentral, pizzeria, idrottsplats med ishall och fotbollsplaner samt motionsspår med utegym.
Kul att göra: Skultuna mässingsbruk, Tammska parken, flertal lekparker, padelbana (utomhus), kägelbana och Skultunabadet.
Service och livskvalitet
Oavsett om du söker efter adrenalinfyllda fritidsaktiviteter eller platser för rekreation och återhämtning har Skultuna något att erbjuda. Här har du nära till idrottsplats, padelbana, ishall, utomhusbad, motionsspår, utomhusgym, promenadstråk, kulturella miljöer och skogen.
Skultuna har också ett bra serviceutbud med skolor, förskolor, äldreboende, vårdcentral, apotek, bibliotek, butiker, restauranger och mötesplatser.
Fördelen med att bo i Skultuna är att det är nära till det mesta – både service och livskvalitet.
Mässingen – Vårt trygghetsboende för dig som är 65+
I Skultuna har vi byggt ett nytt hus med 26 lägenheter i slutet av Mäster Jacobs Väg, fint placerad mellan Vallonen och ett skogsparti. Mässingen är ett trygghetsboende för dig som är 65+ och vill ha ett bekvämt boende med gemenskap och möjligheter till olika aktiviteter.
I huset finns en lokal på 92 kvm för trevlig samvaro och gemensamma aktiviteter. Varje dag finns det under ett par timmar en aktivitetsvärd på plats för att fånga upp hyresgästernas önskemål och samtidigt se till att olika aktiviteter genomförs. Förutom lokalen finns givetvis en gård och naturen runt huset och i Skultuna som inbjuder till uteaktiviteter.
Mitt Skultuna
Hur väl vi trivs på ett område avgörs av så mycket mer än bara byggnader, avstånd och läge. Känslan av att känna sig hemma i sitt kvarter kan ibland vara svår att sätta ord på. Ofta handlar det om det som vi brukar kalla för livet mellan husen. Det kan vara allt från goda grannar som sitter kattvakt, en mysig stund på en balkong en tidig vårdag eller nåt så enkelt som ett hej i en trappuppgång.
Vi följde med vår stadsdelsutvecklare Katarina på en guidad tur i Skultuna och stannade till för att fråga hyresgästerna Pernilla och Lasse om vad det är som gör att de trivs så bra just här.
Områdesnostalgi
På Bruksgatan i Skultuna hittar du Mimers äldsta hus, byggda i slutet av 1700-talet. Riktigt så långt bak i tiden kan vi inte gå för att hitta bilder. Men arkivet bjuder ändå på gobitar från 60-talet.
Arkivbilderna kommer från Västerås stadsarkiv.
Mer om och från Skultuna
Sök ledigt
Våra lediga lägenheter, bilplatser och förråd i Skultuna hittar du på Sök ledigt. Där kan du enkelt filtrera fram objekt utifrån dina önskemål.
Spela en match kägel
Skultuna har en av Sveriges få kägelbanor. Här möts ett granngäng från Viksäng för att spela och umgås. Läs mer om dem i Hemma hos #4/2020. Kägelbanan ligger på Tibblevägen 1.
Senast uppdaterad: 3 september 2024 kl. 13:29