Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Mimer.nu är byggd för att vara användbar för så många som möjligt. Webbplatsen är responsiv och anpassad för att fungera på både datorskärmar, surfplattor och mobiltelefoner.

Säkerhet

För att skydda din information använder webbplatsen https. Detta innebär att trafiken mellan webbservern och din webbläsare är krypterad. Av säkerhetsskäl är SSL 3 och äldre versioner avstängda eftersom de inte längre anses vara säkra.

Så här hittar du på mimer.nu

Vi vill att du som besökare ska få svar och hitta snabbt. Här beskriver vi kort hur du når den information som intresserar dig.

Sökfunktion

Om du vet vad du letar efter kan vår sökfunktion vara ett bra alternativ. Den hittar du via förstoringsglaset längst upp i högra hörnet på alla sidor. I mobil och läsplattor finns sökrutan alltid tillgänglig högst upp. Skriv in ett eller flera ord i sökfältet och tryck sedan på ”Sök”.

Spårmärkning (brödsmulor)

Vi använder oss av spårmärkning för att göra det enklare för dig att navigera på mimer.nu. Spårmärkningen visas längst upp på varje sida, ovanför sidrubriken. De blåa länkarna går att klicka på om du vill backa bakåt.

Kontakta Bostads AB Mimer

På mimer.nu kan du hitta information om störningar och kontaktuppgifter via ingången Kontakta oss. Under kontaktsidan finns olika telefonnummer presenterade beroende på vem du vill komma i kontakt med. Här finner du också adressuppgifter och öppettider.

Mina sidor

Som hyresgäst har du möjlighet att logga in på Mina sidor med ditt personliga lösenord eller BankID. Under Mina sidor kan du se aktuell information om ditt område, skicka serviceanmälan, hantera dina ansökningar, se information om din bostad, se din hyra och mycket mer.

Foton på webbplatsen

Bilderna på webbplatsen får endast användas av Bostads AB Mimer om inget annat står angivet.

Var med och påverka

Du får gärna komma med synpunkter och förslag på hur vi ska fortsätta utveckla webbplatsen. Det gör du enklast genom att mejla oss på kommunikation@mimer.nu

Kakor

Vår webbplats använder sig av kakor (cookies) för att leverera viktiga funktioner och förbättra användarupplevelsen.

Kakor är små textfiler som lagras på besökarens dator och innehåller information. Det finns två typer av kakor:

  • Varaktiga kakor är en fil som sparas på besökarens dator som ligger kvar tills varaktighetstiden går ut. Den används t.ex. för att anpassa webbplatsen till besökarens önskemål och intressen. De försvinner tidigare om besökaren väljer att rensa bort kakor från webbläsaren.
  • Sessionskakor lagras temporärt i besökarens dators minne tills besökaren stänger sin webbläsare.

Kakor (cookies) på Mimer

Tillgänglighet för Bostadsbolaget Mimer

Bostadsbolaget Mimer AB står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Här beskriver vi hur www.mimer.nu uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, genom att följa WCAG 2.1 på nivå AA. Vi redovisar även kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver information från www.mimer.nu i något annat format, till exempel tillgänglig pdf, stor text, Lättläst, ljudinspelning eller punktskrift kan du meddela oss.

Svarstiden är normalt 2–3 dagar.

Du kan också kontakta oss på följande sätt:

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Du kan anmäla till Digg om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet.

Du kan också anmäla till Digg om du tycker att vår bedömning av vad som är oskäligt betungande ska granskas, om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med nivå AA i standarden Web Content Accessibility Guidelines version 2.1. Vilket innehåll som inte är tillgängligt beskrivs nedan.

Innehåll som inte är tillgängligt

  • Det saknas lämplig länktext till logotypen som länkar till startsidan.
  • Vissa bilder har redundant alt-text som repeterar samma text som intilliggande text.
  • I karusellen på startsidan används knappar för att bläddra i sidled och dessa har inte tillräcklig färgkontrast.
  • Sök-knappen har ingen svensk label för skärmläsare utan läser upp ”Search” på engelska.
  • Knapparna för att bläddra i karusellen i heron har ingen text/label som förklara deras funktion.
  • På startsidan används en karusell som automatiskt bläddrar vilket användaren inte kan pausa.
  • Rubriksstrukturen stämmer inte alltid.
    • Startsidan saknar H1
    • Rubrikerna i footern är H3 utan att egentligen tillhöra den H2 som kommer innan (olika på varje sida)
    • På sidan ”Registrera dig” hoppas H2 över och H3 används i stället
  • Ingresstexten i den rosa puffen på startsidan har inte tillräckligt hög kontrast, den har endast en kontrast på 3,91.
  • Samma färgkontrast används i taggarna på sökresultatssidan vilket inte är godkänt då texten inte är stor.
  • På sidan ”Nyproduktion” används den ljusblå färgen i ett 50/50-block men en ännu ljusare ljusblå bakgrundsfärg och kontrasten är endast 2,5:1 vilket inte ens är tillräckligt hög kontrast för stor text.
  • Det finns en modul med vit text ovanpå en bild. Denna text får dålig läsbarhet, särskilt brödtexten som inte är stor.
  • På startsidan används texten ”visa mer” för att gå till arkivet med nyheter. Detta i sig är inte en länktext som berättar vart den går utan det är endast i kontexten som det framgår. Ifall en skärmläsare går igenom sidans länkar så förstår man inte vart länken går.
  • I formuläret för att registrera sig som bostadssökande är layouten och placeringen av formulärfält och etiketter inte väl anpassad för att enkelt läsa och fylla i. Fälten ligger så pass tätt att etiketterna ligger närmre till fältet ovanför sig som de inte hör ihop med än till sitt eget fält.
  • I registreringsformuläret har etiketterna ett engelskt ord i sitt ”for”-attribut, medan fältets id är på svenska. Så även om de betyder samma sak så hänger de inte ihop korrekt.
  • Ifall användare skriver ett ogiltigt svar i registreringsformuläret berättas det automatiskt via skärmläsaren att svaret inte är giltigt. Dock så berättar den inte vilket format det faktiskt ska ha.
  • I registreringsformuläret ifall man skriver flera telefonnummer kan man välja vilket som ska vara “förvalt/primärt”. Tyvärr framgår det nästan inte vilket som är markerat. Den visuella kontrasten mellan markerat och icke-markerat är för låg.
    • Det är även missledande att båda rutorna har texten “förvald”, den enda skillnaden är en diskret nyanskillnad i färgen.
    • Rent kodmässigt är valet av primärt telefonnummer en radioknapp och då ska markören komma före fältet, inte efter.
  • Länken i menyn som går till ”Nyproduktion” går till en unik sida med helt egen meny. Detta är oväntat och försämrar navigationen eftersom den inte hålls konsekvent.
  • På sidan Nyproduktion finns det två länkar i sidhuvudet, ”Aktuella projekt” och ”Om Mimer” som leder tillbaka till vanliga designen med den fullständiga menyn. Detta växlande mellan menydesign försämrar navigationen av webbplatsen.
  • Länken ”Jobba hos oss” i sidomenyn leder till en helt ny sida med helt egen meny utan att förvarna eller indikera på något sätt alls till användaren. Länken hit ser ut som en helt vanlig länk i menyn till vänster när man gått in på ”om oss” men den beter sig inte som övriga länkar på webbplatsen vilket är oväntat för besökare.
  • På sidan ”Jobba hos oss” sida finns ingen länk tillbaka till vanliga sajten. Vilket försämrar navigationen med tanke på att man kommer till denna sida från vanliga sajten när man klickar på en länk i den vanliga sidomenyn utan förvarning.

Undantag för oskäligt betungande anpassning

Bostads Mimer AB åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning av delar av www.mimer.nu enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service på följande grunder gällande dessa delar:

  • Sidan ”Jobba hos oss” och dess undersidor Funktionen sköts i ett separat HR-system som implementerades innan september 2018 och som vi inte själva kan förändra. Vi kommer att tillsammans med systemleverantören se över vilka förändringar vi kan göra för att öka tillgängligheten
  • Mina sidor, system för att välja plusval/tillval samt bokning av tvättstuga.
    • Under den inloggade delen av Mina sidor finns ett äldre IT-system för hyresgäster att välja plus- eller tillval. Detta system är inte tillgänglighetsanpassat enligt Webbdirektivet. Systemet implementerades innan september 2018. I samband med det nyutvecklade Mina sidor kommer vi se över det här systemet.
    • Under den inloggade delen av Mina sidor finns även ett äldre IT-system för hyresgäster att boka tvättstuga. Detta system är inte tillgänglighetsanpassat enligt Webbdirektivet. Systemet implementerades innan september 2018. I samband med nyutvecklade Mina sidor kommer vi se över det här systemet.
  • Sidor med publicerade lägenheter
    • Sidor där lägenheterna publiceras uppfyller inte tillgänglighetskravet enligt Webbdirektivet. Under sidorna med publicerade lägenheter visas text som bild i dokumenten för Planlösning och Energideklaration. Vi kommer att se över hur dessa dokument presenteras.
  • Blanketter
    • De blanketter vi tillhandahåller på mimer.nu är inte uppdaterade enligt Webbdirektivets kriterier. I dag är de publicerade såsom pdf-dokument. Flera av blanketterna går att fylla i och signera med BankID via Scrive. Under 2024 ser vi över våra blanketter för att tillgänglighetsanpassa dem.

Hur vi testat webbplatsen

Consid har gjort en oberoende granskning av mimer.nu i utloggat läge. I granskningen gick en tillgänglighetsexpert igenom sajten och granskade samtliga punkter i WCAG 2.1 AA.

Webbplatsen publicerades 16 oktober 2018.
Senaste bedömningen gjordes 29 februari 2024.
Redogörelsen uppdaterades senast 28 oktober 2024.